סל מענים גמיש בתקצוב אישי
בקרוב תוכלו לקרוא כאן סיפורים נוספים של משתתפות ומשתתפים שלנו.
כדאי לחזור בקרוב.
הסיפור של איגור
שמי איגור גורפינקל, בן 35 , אני אדם עם מוגבלות פיזית.
נולדתי בברית המועצות (כיום אוקראינה) ועליתי ארצה בשנת 1990.
למדתי בגן ובבית ספר לחינוך מיוחד. עשיתי בגרוּת בפיזיקה יחידה אחת אומנם, אך בציון שמונים ותשע.
למדתי תוכנות אופיס כמו ווֹרד, אקסל ופאוור פוינט. סיימתי קורס פוטושופ בסיסי בשנת 2021 מטעם מכללת חשיפה של אוניברסיטה הפתוחה. אני מאוד אוהב לשחק שחמט ולקרוא ספרי מתח.
אני גר לבד עם מטפל כבר 6 שנים ואני מאוד מרוצה כי אני מחליט על דברים וזה נותן לי עצמאות ופרטיות כמו אדם בוגר ללא מוגבלות. אני בין הבודדים עם מוגבלות שגר לבד ואני גאה בזה מאוד.
אני עובד שלוש שנים בעיריית ראשון לציון ובאמצעות הטכנולוגיה של מיקוד מבט אני יכול לעבוד, להתכתב עם אנשים ברשתות חברתיות, לשחק שחמט מול אנשים בעולם, ולעצב כל מיני דברים ואני חושב שזה נס שאני יכול לעשות את כל הדברים האלה.
אני משתתף בתכנית "סל מענים גמיש בתקצוב אישי" החל מאוגוסט 2023 ובאמצעותה אני יכול לקדם את עצמי במגוון תחומים.
במסגרת התכנית אני לומד עיצוב גרפי עם מורה פרטי שהוא המנטור שלי עד שאני אהפוך למעצב גרפי אמתי ומקצועי. אני מחכה בכיליון עיניים שזה יקרה ואז אגשים את חלומי ואהיה הראשון עם מיקוד מבט שנהפך למעצב גרפי בארץ ובכלל בעולם כולו.
בנוסף, אני לומד לקרוא ולכתוב באנגלית עם מורה פרטית ואני מרגיש שזה תורם לי מאוד כי אני כותב למטפל שלי מה שאני רוצה באנגלית במחשב. עד לפני זמן לא רב השתמשתי בגוגל טרנסלייט כדי לתרגם לו מה שאני רוצה להגיד לו וזאת הרגשה אחרת לגמרי שאני יכול לכתוב בעצמי ללא עזרה מנוע תרגום ואני מאוד מרוצה מזה. בקרוב אני יוכל לקרוא ספרים באנגלית ולדבר עם אנשים אחרים באנגלית.
יש לי גם מלווה אישית, ואנחנו מדברים על הכל ויש לנו כימיה טובה מאוד ואנחנו עושים צחוקים ביחד והיא אישה מדהימה וטובת לב.
ברצוני להודות לכל מי ששותף לתוכנית הזאת כי האפשרויות להתפתח ולצמוח לאנשים עם מוגבלות פיזית בארץ עדיין לא תואמות לרמת המוגבלות ולצערי לא מאפשרות להרגיש שווה ולהגיע למקסימום היכולות.
תוכנית זו מאפשרת לי להתפתח בזכות לימודים פרטיים ובקצב שמתאים לי.
תודה רבה לכולם.
הסיפור של ניתאי
הילי כהן, אחות ואפוטרופסית לניתאי כהן כותבת לנו על משמעות סל המענים הגמיש באפשרות של ניתאי לחיים עצמאיים בקהילה:
ניתאי כהן, אח שלי משולב בתכנית תקצוב אישי החל מפברואר 2023.
ניתאי הופנה אל התכנית לאחר אינסוף פניות אל משרד הרווחה בבקשה לפתח עבורו מענים לחיים עצמאיים בקהילה או לקבל לידיו את אותם תקציבים המועברים למוסדות ולמסגרות, וזאת על מנת שיוכל לרכוש לעצמו את השירותים הנדרשים עבורו, כדי לאפשר לו חיים עצמאיים בקהילה.
ניתאי אינו מעוניין בשירותים הניתנים היום לאנשים עם מוגבלות – במסגרות דיור חוץ ביתי, אלא מעוניין לחיות חיים עצמאיים בקהילה, בהתאם לזכויותיו, ככל אדם.
תכנית תקצוב אישי מעניקה סל סיוע אישי מבוסס על היותו של האדם עם המוגבלות במרכז. הסיוע הניתן מבוסס על הערכה אישית של מבקש השירות – לרבות בחינה של רצונותיו, שאיפותיו ומטרותיו. התכנית מעניקה מענה אישי-פרטני, מבלי שהאדם עם המוגבלות יידרש לחלוק את השירות עם אחרים, אלא לפי רצונו והחלטתו האישיים בלבד.
ניתאי מאובחן עם אוטיזם בתפקוד בינוני-נמוך ויחד עם המתאמת של התכנית הצלחנו לגבש יעדים, מטרות ושירותים אשר מתאימים לניתאי, מעשירים את עולמו ומספקים לו רווחה אישית בשעות הפנאי.
יש לניתאי מלווה מדהימה עם ניסיון בתחום של אנשים עם צרכים מיוחדים, היא מגיעה אליו מספר פעמים בשבוע, ומלווה אותו בחיי היומיום שלו כאדם בוגר ועצמאי, היא מתווכת לו סיטואציות שונות בחנויות כשהוא מבקש לקנות בהן, בפינות חי ובחוות סוסים שניתאי מאוד אוהב לבקר בהן, בפארקים ובהתנהלות השוטפת שלו בבית. המלווה מלמדת אותו עצמאות מהי. היא גם מאתגרת אותו לא מעט, מוציאה אותו מאזור הנוחות שלו ומקדמת אותו.
טיפול באמצעות כלבים זה שירות נוסף שהותאם לניתאי. בטיפול בכלבים ניתאי למד להחזיק את הכלב, ללמד אותו טריקים, ללטף, להוליך את הכלבים ומקום אליו הוא שייך. למרבה הצער הוא הופסק בעקבות מלחמת חרבות ברזל אבל אנחנו פועלים למציאת ספק אחר ולאפשר לו את השירות הזה שוב. המטרה היא להעשיר את הזמן של ניתאי אחר הצהריים כשהוא מסיים במסגרת התעסוקה אשר אינה מספקת מענים לכלל הצרכים של ניתאי.
שירות נוסף ומשמעותי שקיבלנו הינו מנתח התנהגות אשר מלווה את ניתאי הן בבית והן במסגרת התעסוקה ומקדם אותו באופן משמעותי מאוד – ניתאי נהיה יותר יוזמתי, ויותר עצמאי, תחושת המסוגלות שהוא חש ניכרת עליו מאוד.
ניתאי נהיה גם יותר רגוע ואפילו את מינוני התרופות הצלחנו להפחית. בעיקר – הליווי של המנתח התנהגות מאפשר לתכנן את אופן החיים עם ניתאי בקהילה, בבית, עד 120.
כאחות של ניתאי והמטפלת העיקרית שלו, אני חושבת המון על העתיד יחד עם ניתאי. התכנית מאפשרת עולם ומלואו של מענים ייחודיים לאלו שהכי זקוקים לכך. באמצעות הליווי של מתאמת התכנית, ההערכות התקופתיות, הייעוץ והעזרה בגיבוש ודיוק המטרות והיעדים – השנה האחרונה הייתה מאוד מוצלחת לניתאי ושינתה את החיים בבית איתו. התחושה היא שאנחנו לא לבד עם הרצון לאפשר לו חיים בקהילה ולא במוסד. התחושה היא שיש מישהו חוץ מאיתנו שמבין שצריך לתת מענה מעבר למסגרת התעסוקה היומיות. התחושה היא שמבינים שהעניין לא מתמצה רק במגורים פיזיים בקהילה והתאמות פיזיות.
זוהי החובה שלי כאחות כלפיו ולגמרי הזכות שלו להמשיך להעשיר את עצמו, ללמוד, לאתגר ולהתקדם.
לפני שמונה שנים הבטחתי לניתאי שהוא לא יחזור לעולם למוסדות חוץ ביתיות ושיהיו לו חיים מלאים וטובים בבית איתי. אני מרגישה שהשנה אני מצליחה לקיים את ההבטחה שלי בצורה יותר טובה ושלמה מהשנים הקודמות. אני מלאת הערכה ותודה לתכנית ולאנשיה.
בשולי הדברים אך לא בשולי חשיבותן, בפרוץ מלחמת חרבות ברזל, אנשי התכנית עמדו לצד ניתאי והיו גמישים ופתוחים לכל מענה שניתן היה לתת בזמן המלחמה. השירותים שניתאי מקבל הותאמו לצרכיו לאחר המלחמה וכיום אני לא יכולה לדמיין את החיים שלנו בלי התכנית.
תודה מעומק הלב לשלומית. לאסנת. לענב ולכל מי שמאפשר לתכנית לקרות.
הילי כהן, אחות של ניתאי
סיפורי משתתפים
עמית וולפמן, אמו של סער כותבת לנו על משמעות סל המענים הגמיש בקידום אפשרויות מקצועיות עבור סער:
סער סער בוכבינדר, בן 31, סיים בשנה שעברה לימודים במכללה התעסוקתית "כלים שלובים" בבר-אילן.
לסער יש אמנם תחומי עניין מגוונים (רץ מרתונים, צייר חבר באגודת אמני אשדוד, גולש גלים ועוד...) אבל המוזיקה היא אהבתו הגדולה. הוא מנגן על פסנתר מאז היה בן 8, למד 10 שנים תיפוף על מערכת תופים ובשלוש השנים האחרונות החל גם לפרוט על גיטרה אקוסטית.
סער רואה את חייו כנגן. בזה הוא רוצה לעסוק ומזה להתפרנס.
אנחנו יודעים שגם אנשים ללא כל קושי או מגבלה מתקשים להתפרנס ממוזיקה אבל סער לא מוכן לשמוע על שום אופציה אחרת.
בכוחותיי הדלים כאימו ניסיתי למצוא לו אפיקי השתכרות כמוזיקאי.
עם חבר שהוא גם זמר הם יצרו צמד, שהופיע במקומות שונים ואז הצטרף אליהם גיטריסט שהביא איתו גם מתופף וכך נוצר לו הרכב מוזיקלי שסער מנגן בו על קלידים ובעזרת חברים יצרנו כבר עבור ההרכב שני מופעים שונים איתם הם מופיעים ברחבי הארץ.
ועדיין, אין לי את הקשרים הנכונים בסצנת המוזיקה כדי לקדם את סער ולמצוא עבורו הזדמנויות תעסוקה מגוונות.
כששמעתי על המיזם "תקצוב אישי" ולמדתי עליו יותר, הבנתי שיש כאן הזדמנות מצויינת לקדם את סער ולפתוח בפניו הזדמנויות שונות להופעות ואפיקי השתכרות שונים.סער מנגן כחלק מאנסמבל כלים שלובים, אז פניתי לתומר - מנהל האנסמבל ושאלתי אם יהיה מוכן לשלב את סער בכל המופעים ולמצוא עבורו אפשרויות נוספות לתעסוקה בתחום המוזיקה (בתשלום דרך המיזם תקצוב אישי), הוא בדק את האופציה והסכים.
במהלך החודשיים האחרונים, בהם הוא קיבל תשלום דרך המיזם, הוא צירף את סער להצגה שמתהווה בניסן נתיב, בה סער ינגן בפסנתר את הפסקול בלייב על הבמה (הוא גם מלווה את סער לחזרות של ההצגה בניסן נתיב) , חיבר את סער במסגרת האנסמבל לאופרה הישראלית ויחד איתם הם יופיעו בשני מופעים משותפים, סער הופיע בזכותו בטקס קבלת תארים במחלקת ננו-טכנולוגיה בבר-אילן, הופיע גם באירוע הצדעה לעובדי ועובדות אקים. בנוסף תומר כבר סגר עבורו הופעה קצרה במשרד החוץ בירושלים ב - 3/12 בו מצויין היום הבינלאומי לשוויון זכויות והזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, והוא יופיע שם מול דיפלומטים, שגרירים ואנשי מפתח בתחום הצרכים הנוספים. כל זה רק בחודשיים!! שרק ימשיך ככה אמן.
כל המופעים הם בתשלום כמובן, אם כי סער היה מוכן להופיע גם בהתנדבות מלאה.
תודה,
עמית